State-of-the art vrieshuis in Lelystad

Eerst de functie, dan de schil. Volgens dit concept bouwt B-Built BV in heel Europa koel- en vrieshuizen. In Lelystad realiseert het specialistische bouwbedrijf uit Bergen op Zoom in opdracht van logistiek dienstverlener Kloosterboer een state-of-the-art volautomatisch hoogbouw vrieshuis.

Het vrieshuis wordt gebouwd op bedrijventerrein Oostervaart-Oost in Lelystad. McCain wordt de ‘launching customer’ van deze nieuwste vestiging van Kloosterboer. Het aardappelverwerkingsbedrijf gaat hier zijn voorraden voor NoordEuropa centraliseren. Er komen in totaal 40.000 palletplaatsen in het gebouw. De bouw van het vrieshuis is momenteel in volle gang. In het najaar moet het operationeel zijn.

Rackingconstructie

De bouw van een vrieshuis is een specialistische tak van sport die B-Built als geen ander beheerst. “Wat je bouwt is de functie”, vertelt projectmanager PieterDirk Ruijsenaars van B-Built. “Alles draait hier om het logistieke proces, dat is leidend in het ontwerp. Hoeveel pallets en techniek heb je nodig en hoe kunnen we dat zo efficiënt mogelijk inrichten? De constructie wordt daarop afgestemd.” Voor de hoogbouw van Kloosterboer, waar de opslag bij een temperatuur van -25 graden Celsius plaatsvindt, is daarom gekozen voor silobouw ofwel racking. Deze manier van bouwen waarbij de stellingen de constructie vormen is kostenefficiënt en ruimtebesparend: omdat er geen staalkolommen nodig zijn kan de ruimte volledig benut worden voor pallets. De geautomatiseerde orderpicking vindt plaats met behulp van een aantal kranen.

ECG Montage verzorgt de afbouw van A tot Z

De turnkey afbouwspecialisten van ECG Montage BV uit Nunspeet zijn in Lelystad druk bezig met de afbouw van de kantoren, de kleedruimten en de kantine van Vrieshuis Kloosterboer. Het is een project waarvan directeur/eigenaar Erwin de Groot vindt dat het op het lijf van ECG geschreven is.
“We doen hier precies waar we goed in zijn”, zegt De Groot. “Ons sterke punt is de complete afbouw van cascopanden, met name kantoren. We verzorgen dan de gehele afbouw van engineering tot en met de laatste puntjes op de i van de montage. In overleg met de eigenaar of de gebruiker ontwerpen we alles geheel naar hun wensen, zodat er een kantoor ontstaat dat bij het bedrijf past.”

Een flinke klus

Het vrieshuis in Lelystad is geen kleine klus voor ECG. Er wordt ruim 1.600 m2 aan voorzetwanden en metal-stud scheidingswanden geplaatst, 900 m2 systeemplafond aangebracht en ongeveer dertig kozijnen en HPL-deuren gemonteerd. Daarnaast komen er hypermoderne Maars systeemwanden met XL-glasdeuren, zit er rond de 400 m2 pvc-vloer, 500 m2 vloertegelwerk en 500 m2 wandtegelwerk in het project. Tot slot moet er ongeveer 1.200 m2 scan- en sauswerk gedaan worden en wordt er een balie geplaatst. “Niet weinig dus”,
beaamt ook De Groot. “Maar we kunnen het prima aan. We hebben een flinke vijver van goedgeschoolde monteurs waar we uit kunnen vissen, en de engineering doen we ook zelf. Geef ons een cascokantoor en wij maken er een ontwerp en een planning voor. Een planning die we waarmaken, omdat we weten waar we mee bezig zijn.”

State-of-the art vrieshuis in Lelystad-2

Wilt u meer informatie over ECG?

Bent u benieuwd naar ECG, onze dienstverlening of naar onze werkwijze? Kom vrijblijvend langs op ons kantoor in Nunspeet of neem telefonisch contact op via 0341 – 257479.

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en in die tijd hebben wij een unieke manier van denken ontwikkeld. Dit ziet u terug bij het inrichten van de panden van onze klanten. Immers, geen klant is hetzelfde en geen project is gelijk. Door proactief en ‘out-of-the-box’ te denken, komen wij met creatieve oplossingen voor de inrichting, verbouwing of restyling van uw pand. U bent van harte welkom voor een kop koffie.